Planning, structuur en focus in je werk #1

Heb je vaak het gevoel dat tijd tekort komt?
Heb je vaak het gevoel dat je je focus kwijt bent?

Hoe deel jij jouw dagen dan in?

Om gefocust te kunnen werken is het vooral van belang om niet alles tegelijk te willen doen. Door te multitasken raak je vaak uit je focus, je bent namelijk continu aan het switchen tussen verschillende taken en dan ben je uiteindelijk langer met alles bezig. Eigenlijk is ons brein niet gemaakt om te multitasken.

Blokken
Verdeel je dag in blokken, zo kan je je taken verdelen en kan je je daardoor volledig concentreren op één onderwerp per keer. Bundel de taken die op elkaar lijken bij elkaar. Denk hierbij aan concentratie taken zoals het schrijven van offertes, teksten, uitzoeken/leren van een programma, etc. Blok op een ander dagdeel bijvoorbeeld sociale taken zoals belletjes plegen, op je social media reageren. Blok ook één of meerdere momenten voor je e-mails te verwerken. Ga daar niet continu de hele dag op reageren …

Tijd
Bepaal van te voren hoelang je ergens mee bezig gaat zijn. Zo creëer je voor jezelf deadlines die je zullen helpen je tijd efficiënt te benutten. Anders blijf je oneindig ergens mee bezig, zoals op internet struinen, en doorklikken, van nieuwsbericht naar post etc.

Pauze
En last but not least, vergeet niet pauze te nemen! Heel even je focus los laten, je gedachten laten rusten, een kleine wandeling maken, of met hond spelen. En na een kwartier weer terug! Dan ben je toch weer fris om verder te gaan.

Marge
Ook is het belangrijk om wat marge in je agenda te blokken voor onvoorziene zaken of uitloop van taken. Je dag zal toch niet 100% volgens plan lopen. Maar een plan hebben zorgt er wel voor dat je stappen gaat zetten, en je soms de route iets moet aanpassen.

Zet dus niet te veel op je to do lijstje, 3 taken per dag is meestal wel een goede balans. Hou het realistisch! Zo voorkom je dat je met een gestrestst gevoel je dag start en met een gefrustreerd gevoel je dag afsluit omdat je maar 3 van de 10 taken hebt kunnen doen …

En leer jezelf kennen, herken patronen en ritme. Zo heeft de ene een ochtend flow en focus en de andere heeft dat ’s avonds. Probeer daar handig mee te gaan, daar heb je allee maar voordeel van.

Vertel is, hoe verdeel jij jouw dag? Wat is jouw planning tip?

Geplaatst in:

209 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top